Djur

Alba Montheli

Burfågel som husdjur - allt du behöver veta

Funderar du på att köpa en burfågel? - Vad roligt! Fåglar är sociala, intelligenta och kreativa djur som kan tillföra mycket till familjen. Nedan går vi igenom vad du ska tänka på innan du skaffar en fågel samt hur du bäst tar hand om din fågel. Vi ger även tips på olika arter som passar bra som husdjur.

Om du vill ha ett husdjur som inte kräver speciellt mycket skötsel och inte heller kostar så mycket pengar så kan en burfågel vara ett bra alternativ. Men trots att burfåglar inte kräver lika mycket av dig som exempelvis hundar och katter så är det viktigt att du är medveten om att även fåglar är sociala djur. Precis som alla andra husdjur behöver de omvårdnad för att leva ett friskt liv. Huvudregeln är att fåglar ska hållas i par eller grupp. Om du ändå väljer att ha en ensam fågel är det extra viktigt att du ser till att socialisera och ha daglig kontakt med fågeln för att den inte ska känna sig ensam.

Alla sällskapsfåglar behöver en ordentligt stor bur med plats för vattenbad, leksaker och sittpinnar i varierande storlekar. Buren ska helst stå mot en vägg för att fågeln ska känna sig så trygg som möjligt. Det är även viktigt att buren inte står på en för solig plats eller där det drar för mycket. Du bör inte heller utsätta din fågel för höga ljud eller stora temperaturväxlingar. Buren bör göras rent ett par gånger i veckan och vattnet ska bytas ut dagligen. Låt din fågel flyga fritt en stund varje dag för att få sin motion. Småfåglar kan flyga fritt i ditt hem medan större fåglar, exempelvis vissa papegojarter, får bäst motion i en voljär. Olika fågelarter har olika behov när det gäller mat. Fodermängden och fodertypen ska anpassas till arten och om du har flera fåglar i samma bur är det viktigt att alla fåglarna kan nå fodret utan att behöva konkurrera.

Precis som andra djur kan fåglar bli sjuka eller skada sig och behöva besöka veterinären. Det kan därför vara en bra idé att skaffa en fågelförsäkring. Priset för försäkringen varierar beroende på försäkringsbolag samt vilken ersättningsnivå du väljer, men du kan räkna med ca 500 kronor/året.

Tips på burfåglar som passar bra som husdjur

Parakit

Parakiten är en av de mest populära tamfåglarna världen över. Den är liten, söt och lätt att ta hand om, vilket gör att den fungerar bra som husdjur även i en mindre lägenhet. Parakiter kan dessutom lära sig en hel del olika trick som till exempel att upprepa hela meningar.

Papegoja

Papegojor är kända för sina starka personligheter och sin goda talförmåga. De är mycket intelligenta fåglar som lätt lär sig att känna igen vad de gillar och inte gillar. De har åsikter om allt, från mat till människor. Papegojor är en av de fågelarter som kräver mest tid. De kräver en hel del kärlek, uppmärksamhet och aktivering.

Kakadua

Kakaduan är en vacker, glad och intelligent fågel. Det är viktigt att känna till att dess intelligens innebär att de kräver konstant interaktion med sin ägare för att leva lyckliga liv. Utan uppmärksamhet kan de lätt bli deprimerade. Kakaduan tycker mycket om att leka och följer gärna med sin ägare när de utför sina dagliga aktiviteter.

Undulat

Undulaten är en snäll och pratsam burfågel som är lätt att få tam. De är pratsamma och lättskötta vilket gör att de passar bra som sällskapsdjur. De är dessutom mycket söta och finns i många olika färger som grön, blå, gul, vit eller spräcklig.