Djur

Alba Montheli

Kaniner som husdjur

Att köpa en kanin är ett stort beslut och det finns en hel del du bör tänka på. Du kommer exempelvis att behöva lära dig hur man tar hand om en kanin, vilken mat som är bäst och hur man får kaninen rumsren. Det är även viktigt att du är medveten om att en kanin, precis som vilket djur som helst, kostar pengar och tar en hel del tid i anspråk. Nedan redogör vi för allt du behöver veta om att ha en kanin som husdjur.

Kaninen är en av de mest populära smådjuren. De är söta, gosiga och lätta att sköta om. En kanin behöver inte lika mycket uppmärksamhet som exempelvis en hund, men det är ändå viktigt att du tar dig tiden att ta hand om din kanin på bästa sätt. Trots att de klarar av att vara ensamma längre tider så föredrar de alltid ditt sällskap och du bör spendera minst en timme tillsammans med din kanin varje dag. Under denna timmen kan du exempelvis leka, gosa eller kamma din kanin.

En kanin blir vanligtvis mellan mellan 5-10 år beroende på ras, men en del kan bli betydligt äldre än så. Det är således viktigt att du tänker igenom ditt kaninköp noga. Du bör även känna till att kaniner brukar ha lätt för att bli dräktiga och att de kan få flera kullar per år med många ungar i varje kull. Kaninhonor kan bli dräktiga från cirka 3 månaders ålder, men det kan också dröja till de är 9 månader.

Hur mycket kostar det att ha en kanin?

Omkostnaderna för att ha en kanin är inte speciellt höga och inköpspriset ligger ofta mellan 300-700 kronor beroende på ras. Tänk dock på att det är viktigt att du införskaffar en smådjursförsäkring för att dina eventuella veterinärbesök inte skall bli orimligt dyra. Hur mycket din försäkring kostar beror på en mängd faktorer men smådjursförsäkringar är generellt betydligt mer prisvärda än för lite större djur så det handlar inte om några stora summor.

Det viktigaste att komma ihåg vad gäller utfodring av kaniner är att de är gräsätare. Eftersom färskt gräs inte finns tillgängligt året runt ersätter man detta med hö under vintertid. Det är viktigt att hö alltid finns tillgängligt för din kanin. Kaniner brukar äta små mängder mat under hela dagen. Om kaninen bara har tillgång till hö under vissa tider på dygnet kan detta leda till tarmstörningar. Det är även viktigt att din kanin alltid har tillgång till vatten och att detta byts ut dagligen. Vattnet kan antingen ges i en tung skål eller i en vattenflaska. Som snacks kan du ge frukt, bär eller en bit morot. Undvik att mata din kanin med frön, nötter choklad, godis och andra söta livsmedel.

Utrustning

Du behöver en bra bur till din kanin, oavsett om du ska ha den inom- eller utomhus. Ju större bur, desto bättre. Kaninen ska kunna ta minst ett långt skutt i buren. Kaniner som är fast i för små burar kan få dålig muskelansättning och svagt skelett vilket kan bidra till uppkomst av t.ex. benbrott. Tänk på att även en kanin med rymlig bur behöver komma ut minst en timme om dagen för att leka och springa av sig.

Kaniner tycker om gömställen där de kan krypa in och känna sig trygga. Lägg därför gärna in tunnlar och hus med flera in- och utgångar så att kaninen själv kan välja om den vill vara ifred och inte känner sig trängd. För att din kanin skall kunna roa sig bör buren även vara fylld med saker som kaninen kan hoppa upp på och krypa under. Ställ även in en kaninlåda i buren med spån eller sand där kaninen kan göra sina behov. Många kaniner blir rumsrena på egen hand men i vissa fall kan viss träning behövas. Träningen kan exempelvis innebära att du placerar en låda i ett rum för att sedan placera kaninen i lådan innan du släpper den lös i rummet. På så sätt lär sig kaninen vart lådan finns. Lägg sedan lite kaninspillning och strö med urin på lådan så att kaninen förstår vad lådan är till för. Det är viktigt att du ser till att lådan alltid är ren, om lådan är smutsig finns det stor chans för att kaninen väljer att göra sina behov någon annanstans.

Lycka till med din kanin!