Guider

Alba Montheli

Hur mycket kostar det att ha en häst?

Står du i valet och kvalet att köpa häst? Vad härligt, att ha möjlighet att äga en egen häst är en stor dröm för många hästälskare. Innan du bestämmer dig är det dock viktigt för både dig och din nya häst att du har tänkt igenom och planerat köpet noga. Du bör vara medveten om att det inte enbart innebär ett stort ansvar att äga en häst, utan att det också handlar om en finansiell risk. Nedan redogör vi för hur mycket det kan kosta att äga en häst. 

För att vara säker på att du har möjlighet att ta hand om en häst på ett säkert sätt behöver du fundera noga på hur din vardag och ekonomi ser ut. Det är viktigt att du har möjlighet att lägga den tid och de resurser som krävs. Många gånger tar mer tid än man räknat med och framför allt kostar det betydligt mer än vad man tror att äga en häst. Det kan därför vara en bra idé att göra en budget innan du köper din efterlängtade häst. 

Inköpskostnaden för en häst beror på ett flertal olika faktorer, exempelvis vad du tänkt skaffa för ras samt vad du tänker använda din häst till. En tävlingshäst kan kosta uppåt flera hundra tusen och mer därtill, medan en häst som endast är tänkt för trevliga turer i skogen kan kosta ett par tusenlappar. Priserna kan också skilja markant från ras till ras. 

Hur mycket stallhyran kommer att kosta beror främst på var i landet du bor och om du har tillgång till ett eget stall. I Stockholm kan en mindre box kosta lika mycket som hyran på en liten lägenhet i en förort. Bor du däremot i en mindre ort kan du komma undan med en betydligt lägre summa, ibland för så lite som 500 kronor i månaden. Priset kommer också att variera beroende på vilket typ av stall du vill ha, till exempel om du vill få hjälp med fodring och in- och utsläpp av din häst eller om detta är något som du tar hand om själv. Ibland ingår kostnader för hö i stallhyran men vanligen är det så kallad kallhyra vilket betyder att man får betala hästens mat själv. Om så är fallet kan du räkna med att hö kostar ca 3 kr per kilo. En häst behöver minst 1,2 kilo hö/100 kilo vikt per dygn, men ofta det dubbla. Hästen ska ha i stort sett så mycket hö som den önskar då den har stort behov av att tugga. Det innebär att en normalstor häst äter ca 8-16 kg hö/dygn och att du därmed kan räkna med ca 800-1600 kronor i månaden för att ha lite marginal för svinn. Observera att en del hästar äter hösilage i stället för hö och att hästar också behöver kraftfoder, mineraler och vitaminer. Vad hästen behöver beror bland annat på ålder och hur mycket den rids. 

När du köper en häst behöver du även köpa till all utrustning som sadel, träns, ridkläder, hästtäcke mm. Kostnaderna för detta kan variera kraftigt beroende på exempelvis märke och kvalitet. För att komma ner i kostnader kan det vara en bra idé att köpa begagnad utrustning. Varje månad tillkommer ytterligare kostnader i form av försäkring, veterinärbesök, hovslagare och liknande. Det är svårt att vara generell avseende det exakta priset för att äga en häst då det är beroende av så många olika faktorer. 

Nedan har vi sammanställt en tabell med ungefärliga utgifter för att äga en häst som du kan ha som utgångspunkt då du räknar ut kostnaden utifrån dina specifika omständigheter. Tänk på att ha en buffert för oförutsedda händelser också. 

Vanliga kostnader att ha en häst

Inköpspris hästFrån några tusenlappar till hundratusentals kronor.
StallkostnadMellan 500 - 5000 kr / månad beroende på var i landet du bor och vad som ingår.
Grovfoder (hö)Mellan 800 - 1200 kr / månad för en normalstor häst
Strö/underlagCa 200 - 400 kr / månad
KraftfoderFrån 250 kr / månad
FörsäkringFrån 500 kr / månad
HovslagareCa 500 kr / månad
Övrigt (text utrustning, ridlektioner, veterinärbesök, vaccinationer, tävlingsavgifter, hästtransporterMinst 1000 kr / månad (betydligt mer om du tävlar)