Guider

Alba Montheli

Världens största hästraser

1. Shirehäst

En shirehäst är en engelsk arbetshäst som är klassad som världens största hästras. Vikten ligger ofta runt ett ton och hingstarna har en mankhöjd på drygt 170 centimeter medan ston en mankhöjd på minst 163 centimeter. Många hästar har dock en betydligt högre mankhöjd, en del upp mot två meter höga. Den största hästen som registrerats i historien är shiren “Mammoth” som hade en mankhöjd på 219 centimeter.

2. Clydesdale

Clydesdale är något mindre är shirehästen och är känd för sina höga steg. Rasen har sitt ursprung i länet Clydesdale i Skottland och användes ursprungligen som gårdshäst i arbetet på åkrar samt för att dra vagnar. En fullvuxen Clydesdale väger vanligtvis mellan 800 och 900 kilo. Rasen kan ha en mankhöjd på upp till 185 centimeter. De flesta clydesdales har en kappa med vita märken på ben, fötter och ansikte och en del hästar har även märken under magen. Rasen är känd för att vara energisk samt lättlärd och används ofta på gårdar.

3. Percheron

Percheronhästen är den tredje största hästrasen i världen och kommer ursprungligen från Frankrike. Det är även en av de mest populära hästraserna bland de tyngre raserna eftersom den har ett mer elegant utseende. En Percheron har vanligtvis en mankhöjd på mellan 165 och 175 centimeter och väger mellan 800 och 1200 kilo. Rasen har mycket muskulösa bogar, framben och höfter.

4. Brabanthäst

Brabanthästen, även kallad Belgisk kallblod eller Belgisk dragare, är en kraftig hästras med ursprung i Belgien. Rasen är känd för att vara en riktigt stor och stark hästras med korta, kraftiga ben. Inom ridsporten har rasen blivit mycket populär då den visat sig vara en duktig tävlingshäst på de högsta nivåerna. Mankhöjden är vanligtvis omkring 170 centimeter och vikten drygt 900 kg.

5. Suffolk punch

Suffolk punch är en hästras som urskiljer sig från mängden då den har en djup rödaktig fuxfärg. Som namnet antyder härstammar Suffolk punch från Suffolk i England. Rasen är Storbritanniens äldsta inhemska hästras och är främst uppfödd för jordbruksarbete. Antalet Suffolk-hästar minskade avsevärt i slutet av 1940-talet och var nära att utrotas under 50-talet. Denna nedåtgående kurva har fortsatt under åren och idag finns det bara några få av dessa hästar kvar. Rasen har en mankhöjd på ca 165-180 centimeter och vikten ligger på omkring 900 kilo.

6. Holländskt kallblod

På sjätte plats hamnar den relativt sällsynta rasen holländskt kallblod. Rasen är en tung arbetshäst som utvecklades i Nederländerna så sent som efter första världskriget. Det holländska kallblodet är en typisk arbetshäst med grov kroppsbyggnad och korta ben. Rasen är känd för att kunna dra otroligt tunga laster under längre sträckor samt för att vara mycket intelligent. Rasen har en mankhöjd på mellan 160 och 170 centimeter och väger omkring 700 kg.

7. American Cream Draft

American Cream Draft är en hästras av kallblodstyp som, likt namnet antyder, härstammar från USA. Rasen har vanligtvis en mankhöjd mellan 160-180 centimeter och väger omkring 700 kilo. Likt suffolk-rasen är American Cream Draft en mycket ovanlig ras. Antalet registrerade hästar har dock ökat under senaste åren. Rasen har ett unikt utseende med en gräddvit färg som skapas av en dominant gen som kallas champagne. På grund av champagnegenens inverkan på rasens grundfärg fux har de flesta Cream Drafts bruna hovar. Hästarna föds med vita eller ljust blåa ögon, som sedan övergår till bruna eller orangea när den är fullvuxen.

8. Australiskt kallblod (Australian Draught)

På åttonde plats hamnar den australiska kallblodshästen. Rasen utvecklades genom att korsa de fyra rena dragraserna, Shire, Clydesdale, Percheron och Suffolk Punch. Korsningen gör att utseendet kan variera kraftigt hos denna häst. Rasen är mycket stark och har en lugnt temperament. Mankhöjden varierar vanligtvis mellan 160-175 centimeter och vikten ligger omkring 900 kilo. Rasen används främst inom olika shower och utställningar men är även populära som arbetshästar inom mindre jordbruk i Australien.