Guider

Alba Montheli

Din guide till lättskötta husdjur

Många djur, som exempelvis hästar och hundar, kostar en hel del att hålla och kräver dessutom ett stort engagemang från sina ägare. Det finns dock en hel del husdjur som är betydligt mer lättskötta, nedan ges några exempel. Tänk dock på att det inte finns några husdjur som sköter sig helt själva, du måste avsätta tid för att ta hand om dem väl. 

Fiskar 

En fisk är ett av de mest lättskötta djuren du kan ha och de kan vara ett bra första djur för att lära ett barn att ta ansvar. De tar dessutom inte speciellt mycket utrymme i hemmet och behöver inget socialt umgänge från dig som ägare. En annan fördel med att ha en eller flera fiskar dom husdjur är att de är billiga i både inköp och drift. 

Marsvin 

Marvin är tysta, renliga och lättskötta djur. Samtidigt är de sociala djur som tycker om att ligga i ditt knä och mysa. De är dessutom en av de minst bitbenägna av alla gnagare. Dess egenskaper gör att de passar bra i barnfamiljer även med yngre barn.Tänk dock att marsvin trivs bäst i sällskap med andra marsvin, så det rekommenderas att man köper åtminstone två stycken samtidigt. 

Katt 

En katt passar dig som vill ha ett tillgivet men också självständigt djur. Idag är katter ett av Sveriges mest populära husdjur, säkert för att de anses vara både sällskapliga och lättskötta. De flesta katter är nöjda så länge de har tillgång till vatten och mat. De kan vara ensamma hemma under en arbetsdag och undantagsvis längre. Det faktum att de inte heller behöver rastas gör att de är relativt lättskötta. Generellt fungerar katter dessutom bra tillsammans med barn. Tänk dock på att även katter naturligtvis är i behov av mänskligt sällskap och att de kan leva i upp till 15 år. 

Kanariefågel 

Om du vill ha en lättskött fågel som husdjur så passar kanariefågeln bra. Kanariefåglar sköter sig mestadels själva så länge du ger fågeln nödvändiga förutsättningar som fågelbad och sittpinnar med olika tjocklekar. Tänk dock på att fågeln måste flyga fritt i hemmet en stund varje dag. 

Hamster 

En hamster passar för dig som söker en mjuk liten kompis och inte vill binda upp dig alltför lång tid. De kan således vara ett bra första djur för en barnfamilj. De trivs som ensamdjur och lever lagom länge, vilket är bra om engagemanget sviktar. De kräver relativt lite omvårdnad och är dessutom billiga i inköp och drift. Guldhamstrar är lugnare än dvärghamstrar som ibland biter till. Om ni har barn i familjen kan en guldhamster således vara att föredra. 

Kanin 

En kanin kan bli ett keligt djur som inte är alltför krävande. Kaniner kan dessutom bo ute året om vilket är en fördel för allergikerfamiljen. De är dessutom relativt billiga i inköp samt billiga att utfodra. Tänk dock på att buren måste städas, oavsett väder. Dessutom bör en utekanin inte vara ensam då de trivs bäst i sällskap med andra kaniner. 

Ödlor 

Det finns många olika typer av ödlor och i princip alla är lättskötta. Ett annat plus med ödlor är att de inte låter något. Exempel på arter som lämpar sig som husdjur är Leopardgecko, ögonfransgecko och halsbandsleguan.