Guider

Fakta om hajar – 15 saker du inte visste

Hajar är fascinerande varelser som har funnits i mer än 400 miljoner år, där vissa arter är enorma medan andra är så små 20 cm. Här hittar du intressanta fakta om denna fantastiska varelse.

1. Mer än 500 hajarter

Det finns över 500 arter av hajar, allt i storlek från den lilla dvärglyktan (som bara mäter 8 tum) till den massiva valhajen (som kan bli upp till 40 fot lång).

2. 400 miljoner år gamla

Hajar har funnits i över 400 miljoner år och föregick dinosaurier med miljontals år.

3. Känner blod i vattnet på en halv kilometers avstånd

Vissa hajarter kan lukta till sig blod utifrån en blodspartikel av 10 miljarder, vilket motsvarar en droppe i en olympisk simbassäng. Detta gör att de kan upptäcka byten som är mer än en halv kilometer bort. De kan också upptäcka elektriska fält som produceras av andra djur.

Hajar har också en unik känsla som kallas för sidolinjen som hjälper dem att upptäcka vibrationer och tryckförändringar i vattnet. Detta gör att de kan känna av byten och navigera i sin miljö.

4. Simmar snabbare än en moped

Vithajen är den största rovfisken på jorden och kan simma upp till 35 km / h, vilket gör dem lite snabbare än en moped, och nästan lika snabba som Usain Bolt som har världsrekordet i 100 meter löpning (han springer 37,58 km /h).

5. Navigerar med hjälp av jordens magnetfält

Hajar använder sig av jordens magnetfält för att navigera under långa färder. En forskare upptäckte år 2005 att en haj som de observerade simmade mellan Sydafrika och Australien på en närmast rak linje – både fram och tillbaka. Denna förmåga gör att hajar ingår i en unik grupp av djur som klarar av detta.

6. Får upp till 35 000 tänder under en livstid

Hajar byter kontinuerligt ut sina tänder och många hajarter har flera rader med tänder. Som mest kan en haj byta ut så många som 35 000 tänder under en livstid.

7. Blir upp till 500 år gamla

Vissa hajar, som Håkäring (Grönlandshaj) kan leva i upp till 500 år, vilket gör dem till det längst levande ryggradsdjuret på jorden. För att sätta detta i perspektiv finns det Håkäringar som lever i dag som fanns på denna jord när Gustav Vasa var kung.

8. Hajar har inga ben

Hajar har inte ben som de flesta andra fiskar, utan har istället ett skelett av brosk. Ett skelett i brosk gör att de är lättare och mer flexibla, vilket gör att de kan röra sig snabbare och mer flexibelt i vatten.

9. Hajar har utomordentligt läkkött

Hajar läker oerhört snabbt från sår, de har också ett starkt immunförsvar och kan även återskapa förlorad hud och fenor.

10. Minsta hajen blir ca 20 cm stor

Den minsta hajarten är dvärgkäxa, dessa blir bara cirka 20 cm långa. Dvärgkäxan finns i det Karibiska havet, utanför den Sydamerikanska kusten.  

11. Alla hajar är inte kallblodiga

De flesta hajar är kallblodiga eller så kallade ektotermiska (har samma kroppstemperatur som vattnet omkring dem) men det gäller inte alla. Det finns hajarter som är varmblodiga eller endoterma, t.ex. vithajen. Detta betyder i kort att de kan reglera sin kroppstemperatur via metabolism.

12. Attackerar sällan människor

Hajar brukar porträtteras som blodlystna jägare på jakt efter människooffer. Men trots sitt hårda rykte är hajar vanligtvis inte ett hot mot människor och de flesta hajattacker inträffar när människor av misstag råkar komma in på deras territorium eller provocerar dem.

13. Många hajar är utrotningshotade

Mer än en tredjedel av alla hajarter är utrotningshotade och riskerar att försvinna på grund av mänskliga aktiviteter som överfiske, föroreningar och förstörelse av livsmiljöer.

14. Hajar finns i varje hav på jorden

Det finns Hajar i varje hav på jorden, från det frysande vattnet i Arktis till tropikernas varma vatten. Många hajar migrerar också stora sträckor och i en studie fann man att en tigerhaj hade förflyttat sig mer än 4 400 mil under en migration.

15. Viktiga för ekosystemet

Hajar spelar en viktig roll i havets ekosystem och är oftast överst på näringskedjan. Hajar hjälper till att upprätthålla en sund balans i livsmedelskedjan.